Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O radaru trochu jinak

Radar ano či spíše ne? Tahle otázka se zdá být v poslední době tím nejdiskutovanějším problémem v Česku.

Pomalu, ale jistě odsouvá do pozadí, z mého pohledu mnohem závažnější otázku vládní daňové reformy. Při projednávání v Poslanecké sněmovně opozice se svou kritikou a protinávrhy neuspěla, v Senátu, kde má současná vládní koalice více než bezpečnou většinu je podpora reformy jistá a podpis prezidenta, tak to je jen nezbytná třešinka na reformním dortu. Opozici se však nabízí téma americký radar v Česku. Právě na něm chce ukázat svoji sílu, hraje na populistickou strunu, po čtyřicetileté sovětské okupaci zdatně využívá pochopitelný odpor Čechů k pobytu cizích vojsk na našem území. Má přitom tu drzost přirovnávat násilnou sovětskou okupaci, kterou řada současných opozičních politiků v lepším případě mlčky tolerovala a v horším schvalovala a podporovala, s oficiální žádostí vlády USA o možnosti vybudovat na území Česka radarovou základnu. Už jen to kouzelné slovo „žádost“ jasně a zřetelně signalizuje, že se bude jednat o dobrovolnou dohodu dvou suverénních a samostatných států, že případné odmítnutí nebude mít za následek násilné obsazení brdských lesů americkou armádou.

Jako lékař-chirurg si dovolím otázku radaru a jeho umístění u nás přirovnat k tomu, čím se dnes a denně zabývám, léčením nemocných občanů. Zdraví – určitě pro většinu z nás první na žebříčku hodnot. Dokud ho máme, bereme to jako samozřejmost.Přesto se k němu nechováme vždy tak, jak si zaslouží, troufám si říci, že řada z nás si své zdraví zcela vědomě poškozuje.

V oblasti politiky si myslím, je vhodným ekvivalentem zdraví svoboda a demokracie. I ty, pokud je máme, bereme jako samozřejmost, jako něco, co je nám jednou provždy dáno a nemusíme se o to příliš starat. Přehlížením a podceňováním různých politických krizí, terorismu, extrémistických výstřelků, sílícího militantního islámského hnutí, řečmi typu „nás se to netýká, je to daleko, když nebudu nic dělat, tak oni mě nechají na pokoji“, sami napomáháme všem těm, kteří nás o svobodu  a demokracii chtějí připravit.

Zdraví začneme vnímat v okamžiku, kdy ho začneme ztrácet. Příkladem nad jiné vhodným mohou být např. nádorová onemocnění. Dlouho nic nepociťujeme, nic nás nebolí, myslíme si, že prevence v našem případě je úplně zbytečná a pak to najednou přijde. Začneme shánět léky, lékaře, jsme ochotni přistoupit na cokoli co by nám mohlo pomoci - ozařování, chemoterapie, léčitelé, operace atd.,atd. Bohužel ze své praxe vím, že v řadě případů je na záchranu příliš pozdě. Nemoc je již ve stádiu, kdy ji nelze žádnými dostupnými prostředky zastavit.

Terorismus, vyhrožování atomovými zbraněmi, militantní náboženství, to všechno se zprvu odehrává nenápadně, tak že o tom ani nevíme. Zlehka a v klidu někde daleko od nás klíčí a připravuje se na svůj veliký výstup. Čas od času si na menších akcích vyzkouší pozornost a reakci  světa. O tom, jaké to může být a kde všude si to lze vyzkoušet nás přesvědčil útok na „Dvojčata“ v New Yorku, útok na vlaky ve Španělsku, výbuchy v Londýně, sebevražedné atentáty náboženských fanatiků na Blízkém východě, v Asii. Pravděpodobně není na zeměkouli mnoho míst, o kterých se dá s jistotou tvrdit, že jsou dokonale bezpečná. Bohužel ani Česká republika není takovým bezpečným ostrůvkem a vůbec není podstatné, zda máme nebo nemáme u nás americký radar.

Víme, že v péči o zdraví je nezbytná prevence. Snažíme se o zdravý životní styl, podporujeme preventivní vyšetření, necháváme se očkovat. Pro své zdraví jsme ochotni přistoupit i na řadu ústupků ve svých občanských svobodách. A nyní jsme opět u radaru. I v boji za demokracii a svobodu je potřeba prevence, potřeba včas odhalit, minimalizovat hrozící nebezpečí. Předcházet možným krizím, teroristickým útokům, využít všechny dostupné prostředky k ochraně demokracie a svobody kdekoli na světě. Jestliže existuje byť jen potenciální nebezpečí možného ohrožení, je naší povinností bránit se. Bránit se způsobem, který je účinný a efektivní.

O existenci reálného nebezpečí všichni víme. Jen někteří se  nás snaží přesvědčit, že se nás netýká. Je to velký omyl. Bylo by naší neodpustitelnou chybou nechat se takovými řečmi zmást, uchlácholit a nic nedělat.

Výběr Česka pro vybudování radarové stanice není ze strany Američanů náhodný. Aby byl systém účinný, musí být jeho jednotlivé prvky rozmístěny na místech k tomuto účelu nejvhodnějších. Pak mají preventivní opatření smysl. Radar na našem území je jen jedním z mnoha preventivních opatření, která musí demokratický svět přijmout v zájmu zachování sebe sama, v zájmu nás všech. V opačném případě se může stát, že stejně jako u  rakoviny bude pozdě a žádná další léčba nejen, že nebude úspěšná, ale nebude ani možná.

Snažil jsem se vysvětlit svůj postoj a důvody své podpory výstavby radaru v Česku. Myslím, že není potřeba sáhodlouhého vysvětlování politiků, vojáků, starostů proč radar ano či ne. Stačí užívat obyčejný selský rozum.

Autor: Richard Sequens | středa 12.9.2007 18:15 | karma článku: 32,19 | přečteno: 2941x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

Většina občanů této země ani neví, že máme dvoukomorový parlamentní systém. Druhá komora, tj. Senát, je často opomíjená. Nejen občany, ale i samotnými politiky.

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1073x | Politika

Richard Sequens

O inflaci slov

Projevy, proslovy, hesla, prázdná slova. Papír či billboard snesou vše. Jak říká klasické české přísloví, „dvakrát měř, jednou řež“. Se slovy je to stejné. Každý by měl pečlivě vážit slova než je vypustí z úst. U politiků by to mělo platit dvojnásob, nejen ve volební kampani. Vyřčeného je totiž mnoho, skutků málo a lidé jsou již přesyceni falešnými sliby.

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1114x | Společnost

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

Od parlamentních voleb již uplynul nějaký čas. Na jedné straně víme poměrně jistě, co od vlády v nejbližší době čekat – škrty. Na stranu druhou zatím moc nevíme, co vláda chystá v dlouhodobém horizontu.

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41 | Přečteno: 1185x | Politika

Richard Sequens

Překlenovací vláda: Dočasně a na dovolené aneb dočasně na dovolené?

Zpráva minulého týdne – zavede Kanada víza nebo nezavede? Ministr Kohout v TV tvrdí, že o něčem prý slyšel, ale informace přímo od kanadské strany nemá. V jednu chvíli to dokonce vypadá, že máme vyhráno a velká Kanada ustoupila soustředěnému tlaku malého Česka a prý i EU. Jaké je ale překvapení, když tu víza najednou jsou. Víza jsou, už není co řešit, tak proč by ministr nemohl jet na dovolenou...

20.7.2009 v 12:14 | Karma: 34,67 | Přečteno: 3729x | Diskuse| Politika

Richard Sequens

Stydím se za náš shnilý rybníček…

Hnus a smrad v té české kotlině... Tento týden jsme znovu světu předvedli čeho všeho jsme schopni. A čerstvý vítr nebo spíš vichřice nikde. Ve společnosti, kde lidé nevidí přes dvorek a nedokáží překonat ubohé čecháčkovství prostě vůle ke změně není a nebude. Zůstaneme malými a trapnými, žádní Evropané, jen zakomplexovaní Češi, kteří pro svých pět minut slávy udělají cokoli... a co bude pak? Klidně i potopa...

26.3.2009 v 8:51 | Karma: 45,31 | Přečteno: 9542x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Lékař.