Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předsedo, k čemu je Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost?

Ti, co si dopředu myslí, že Senát, Poslanecká sněmovna a politici vůbec, jsou v Česku k ničemu, tak neztrácejte čas a dnešní článek ani nečtěte. Pro ty, co zajímá, čím se zabýváme a chtějí vědět, proč to děláme, tak neváhejte. Chci Vám představit senátní výbor, kde mám tu čest být předsedou a který se zabývá otázkami zahraniční politiky a bezpečnosti státu.

Od doby, co jsem byl zvolen do zastupitelstva a posléze do Senátu, slýchám jedny a tytéž stesky. „Politici jsou k ničemu!“ „Ani nevím, k čemu to je a proč tam jsou?“ „Co je to za výbory v Senátu?“ „Za co berou peníze?“ Dalo by se najít dalších tucet podobných otázek a na většinu existuje velmi jednoduchá a prostá odpověď. Jestli to nevíte, tak se svého zvoleného zástupce zeptejte! Většina lidí se ale neptá, protože se nezajímá. Nebo prostě je jednodušší naházet trochu špíny, zanadávat nebo postěžovat si, ale neangažovat se.

A tak, když nemůže hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře a proto Vám představím Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost ze svého pohledu a klidně se mě ptejte víc!

Celý Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost se skládá z 10 senátorů, z nichž se každý specializuje na určitou oblast nebo rezort. Jako celek následně jednáme o zahraniční politice a obraně státu. Těžiště legislativní činnosti spočívá v projednávání mezinárodních smluv, dohod a zákonů, které souvisejí s bezpečností státu a jeho mezinárodním postavením. Nejde však jen o práci na konkrétních zákonech, ale aktivně spoluvytváříme zahraniční politiku – přijímáme zahraniční delegace, velvyslance a jednáme se zahraničními experty. Celá agenda je koordinovaná s ministrem zahraničí a zahraničním výborem Poslanecké sněmovny. Další oblastí jsou mezinárodní smlouvy, které doporučujeme k ratifikaci, jednáme o vysílání vojáků na zahraniční mise a projednáváme další otázky, které se týkají bezpečnostní politiky státu.

V současné době asi nejdůležitějším a hlavně nejdiskutovanějším tématem i v našem výboru je žádost USA o umístění části systému protiraketové obrany na našem území. Můj názor na výstavbu radaru v Brdech už jsem zmínil ve svých dvou předešlých příspěvcích na blogu a proto bych se nerad opakoval. Výbor posuzuje žádost ze všech hledisek a navrhuje možné podmínky. Následně výbor vyhotoví doporučení, kde zohlední veškeré své výhrady nebo nedostatky a případně předloží kolegům v Senátu k hlasování. Tato část problematiky radaru na našem území je však velmi předčasná, Česká republika stále vede jednání, jejichž závěr stále není znám a o výsledku jako takovém budou hlasovat obě komory Parlamentu České republiky.

Výbor však jedná o mnohem širším okruhu otázek než je umístění radaru v Česku. Při každém jednání je na programu přibližně deset bodů, ke kterým musíme zaujmout stanovisko. Pro názornost, naší povinností je zabývat se mimo jiné legislativními akty EU souvisejícími s obranou a zahraniční politikou nebo seznámit se s dohodami, které vyžadují ratifikaci a následně s výsledky práce seznámit kolegy v Senátu, kteří o ratifikaci hlasují. Jednou z takových smluv byla v poslední době např. Dohoda o letecké dopravě mezi Evropským společenstvím a USA, kterou jsme řešili na poslední schůzi výboru. Z těch dřívějších to byla například Dohoda o našem přistoupení do tzv. Schengenského prostoru, tedy mezi státy EU bez hraničních kontrol. Tato Dohoda vstoupí v platnost 1.1.2008 a zjednoduší nám cestování po státech EU.

Problematika zahraniční politiky a obrany je velmi komplexní a nestojí jen na ministerstvu nebo jednotlivých výborech. Mým cílem ve výboru je najít debatou a konstruktivními nápady celkové řešení toho určitého problému, který před námi stojí. Věřím, že se nám to v mnoha otázkách daří, někde naopak nejsme tak úspěšní, jak bych si sám představoval. Ale o tom je demokracie a politika. Vždy jde o hledání kompromisu. A to by si měli čtenáři občas při psaní svých leckdy nemístných poznatků uvědomit. A nelíbí-li se Vám to, tak máte dvě možnosti: jít do politiky a změnit to nebo kontaktovat toho, koho jste volili a chtít po něm jasné stanovisko. Tímto závěrem možná předstihnu ty, co píší komentáře pod mé články a ještě odpovím dopředu na nějaké otázky:


    1. Ne, nepodařilo se všechno.

    2. Máte-li jiný názor, argumentujte, ale neuchylujte se k vulgárnostem.

    3. Chcete se zeptat? Zeptejte se svých zvolených zástupců, od toho tu jsme!
Autor: Richard Sequens | úterý 9.10.2007 9:05 | karma článku: 15,86 | přečteno: 1564x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

Většina občanů této země ani neví, že máme dvoukomorový parlamentní systém. Druhá komora, tj. Senát, je často opomíjená. Nejen občany, ale i samotnými politiky.

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1073x | Politika

Richard Sequens

O inflaci slov

Projevy, proslovy, hesla, prázdná slova. Papír či billboard snesou vše. Jak říká klasické české přísloví, „dvakrát měř, jednou řež“. Se slovy je to stejné. Každý by měl pečlivě vážit slova než je vypustí z úst. U politiků by to mělo platit dvojnásob, nejen ve volební kampani. Vyřčeného je totiž mnoho, skutků málo a lidé jsou již přesyceni falešnými sliby.

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1114x | Společnost

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

Od parlamentních voleb již uplynul nějaký čas. Na jedné straně víme poměrně jistě, co od vlády v nejbližší době čekat – škrty. Na stranu druhou zatím moc nevíme, co vláda chystá v dlouhodobém horizontu.

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41 | Přečteno: 1185x | Politika

Richard Sequens

Překlenovací vláda: Dočasně a na dovolené aneb dočasně na dovolené?

Zpráva minulého týdne – zavede Kanada víza nebo nezavede? Ministr Kohout v TV tvrdí, že o něčem prý slyšel, ale informace přímo od kanadské strany nemá. V jednu chvíli to dokonce vypadá, že máme vyhráno a velká Kanada ustoupila soustředěnému tlaku malého Česka a prý i EU. Jaké je ale překvapení, když tu víza najednou jsou. Víza jsou, už není co řešit, tak proč by ministr nemohl jet na dovolenou...

20.7.2009 v 12:14 | Karma: 34,67 | Přečteno: 3729x | Diskuse| Politika

Richard Sequens

Stydím se za náš shnilý rybníček…

Hnus a smrad v té české kotlině... Tento týden jsme znovu světu předvedli čeho všeho jsme schopni. A čerstvý vítr nebo spíš vichřice nikde. Ve společnosti, kde lidé nevidí přes dvorek a nedokáží překonat ubohé čecháčkovství prostě vůle ke změně není a nebude. Zůstaneme malými a trapnými, žádní Evropané, jen zakomplexovaní Češi, kteří pro svých pět minut slávy udělají cokoli... a co bude pak? Klidně i potopa...

26.3.2009 v 8:51 | Karma: 45,31 | Přečteno: 9542x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Lékař.