Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko rájem extrémistů?

„Není jich nějak moc?“ zeptal se mě kolega. „No překvapuje mě, kolik je extrémistických výstřelků na obou stranách.“ Pravicových i levicových, oba mě děsí. Je to prostě kruh… A velmi nebezpečný!

„Představíme-li si politické spektrum jako kruh, pravicové i levicové extrémy se na něm setkávají a prolínají se. V obou těchto politických proudech existuje poptávka po vládě silné ruky.“ (Jiří Pehe) Pro ty, s menší představivostí – jsou témata, kde si budou levicoví i pravicoví extrémisté velmi dobře rozumět. Ten levicový známe. Pravicový přichází.

Cizinci a menšiny. Trocha populismu a malér je na světě. A to, že populismu využijí i ostatní strany, je naprosto zřejmé. Není nic jednoduššího než vykřikovat to, co lidé chtějí slyšet. A těch, kteří jsou ochotni  naslouchat extrémistům stále přibývá. Řešením prý mají  být zákony.

Zákony samy o sobě nic nesvedou. Vždy je to o lidech. Kdo zákony dodržovat nechce, nikdy nebude. Zákonů máme dost – porušování nočního klidu lze i dnes, stejně jako nadměrný hluk postihovat, jenže nikomu se do toho nechce, aby náhodou nenarušil politiku pozitivní diskriminace paní ministryně Stehlíkové.

V Janově jsme byli svědky toho, jak takové nedodržování platných zákonů může skončit. Trvalé strašení rasismem má za následek, že se nic neřeší, policie nekoná a ve finále si každý dělá, co chce. Nemůžeme se proto divit, že řada slušných občanů se přikloní k extrémistům, kteří nabízejí jednoduché a rychlé řešení tak složitého problému, jakým soužití rozličných etnik bezesporu je. Musí platit, že zákony platí pro obě strany sporu. Jedni musí dodržovat zásady občanského soužití a ti druzí nesmí omezovat ostatní.

Co s tím? Chce to začít jednat, generovat papíry a haldu prohlášení nestačí. Sociální pracovníci musí vstát od stolů a kafíček v teplých kancelářích a vyrazit do ulic řešit to, co je skutečnou náplní jejich práce. Politici by měli přestat o problému mluvit, ale začít ho řešit. Nechat řešení na pravicových extrémistech a holých lebkách je hazard. A to, že mají podporu obyvatel? Samozřejmě, protože těm lidem, kteří tam bydlí prostě došla trpělivost. Už mají dost toho, že stát neřeší jejich problémy. V noci nemohou spát, když jdou do práce, tak se brodí haldami odpadků a večer najdou byt vykradený. Kdo z nás by v takovém prostředí chtěl žít?

Extrém je to na obou stranách, obojí se vymykají zvyklostem občanské společnosti. Řešit to ale tím, že dáme volnou ruku pravicovým extremistům? Kde příště budou bojovat? A koho si dají do hledáčku? Jednu vládu pevné ruky jsme již zažili…

Týden co týden mají radikálové, extrémisté a jim podobní sraz v některém z měst a pod falešnými záminkami pořádají své akce. Na víkend plánují pro změnu Litvínov. Více jak rok jsme svědky jejich spanilých jízd, průvodů a různých shromáždění. Jde z toho strach, získávají nové členy nebo alespoň podporovatele a kvůli populismu některých politiků získávají i politickou moc. V posledních volbách dostali kolem 30 tisíc hlasů. Jak daleko to chceme nechat dojít?

 Další mé články na podobné téma: Nebojme se jich, bude nás víc! nebo V Praze jim to nevyšlo, láká je Plzeň.

Autor: Richard Sequens | středa 26.11.2008 9:13 | karma článku: 23,37 | přečteno: 2946x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

Většina občanů této země ani neví, že máme dvoukomorový parlamentní systém. Druhá komora, tj. Senát, je často opomíjená. Nejen občany, ale i samotnými politiky.

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1073x | Politika

Richard Sequens

O inflaci slov

Projevy, proslovy, hesla, prázdná slova. Papír či billboard snesou vše. Jak říká klasické české přísloví, „dvakrát měř, jednou řež“. Se slovy je to stejné. Každý by měl pečlivě vážit slova než je vypustí z úst. U politiků by to mělo platit dvojnásob, nejen ve volební kampani. Vyřčeného je totiž mnoho, skutků málo a lidé jsou již přesyceni falešnými sliby.

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1114x | Společnost

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

Od parlamentních voleb již uplynul nějaký čas. Na jedné straně víme poměrně jistě, co od vlády v nejbližší době čekat – škrty. Na stranu druhou zatím moc nevíme, co vláda chystá v dlouhodobém horizontu.

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41 | Přečteno: 1185x | Politika

Richard Sequens

Překlenovací vláda: Dočasně a na dovolené aneb dočasně na dovolené?

Zpráva minulého týdne – zavede Kanada víza nebo nezavede? Ministr Kohout v TV tvrdí, že o něčem prý slyšel, ale informace přímo od kanadské strany nemá. V jednu chvíli to dokonce vypadá, že máme vyhráno a velká Kanada ustoupila soustředěnému tlaku malého Česka a prý i EU. Jaké je ale překvapení, když tu víza najednou jsou. Víza jsou, už není co řešit, tak proč by ministr nemohl jet na dovolenou...

20.7.2009 v 12:14 | Karma: 34,67 | Přečteno: 3729x | Diskuse| Politika

Richard Sequens

Stydím se za náš shnilý rybníček…

Hnus a smrad v té české kotlině... Tento týden jsme znovu světu předvedli čeho všeho jsme schopni. A čerstvý vítr nebo spíš vichřice nikde. Ve společnosti, kde lidé nevidí přes dvorek a nedokáží překonat ubohé čecháčkovství prostě vůle ke změně není a nebude. Zůstaneme malými a trapnými, žádní Evropané, jen zakomplexovaní Češi, kteří pro svých pět minut slávy udělají cokoli... a co bude pak? Klidně i potopa...

26.3.2009 v 8:51 | Karma: 45,31 | Přečteno: 9542x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Lékař.